cover programmaboekje GP van Mechelen 1951

Grote Prijs van Mechelen

In BelgiŽ brak de wielersport door dankzij de vele velodrooms die, vanaf 1886, overal verrezen. Mechelen beschikte over 2 velodrooms, een in Walem en een aan de terreinen van Malinois aan de Liersesteenweg, waar tot 1.924 meetings voor beroepsrenners werden georganiseerd.

Behalve op de piste werd er in Mechelen ook op de weg gekoerst. In 1913, ter gelegenheid van de Cavalcadefeesten, werd het kampioenschap van Mechelen gereden. Toen kende de Mechelse wijk haar kermis en daar hoorde in de meeste gevallen ook een koers bij.

De Grote Prijs van Mechelen zelf werd voor de eerste keer in 1942 georganiseerd. In 1946 en 1947 werd de GP gewonnen door Mechelaar, Renť ’Flyer’ Janssens en Jef Mertens. In die tijd ‘kermiscoureurs’ waar Mechelen fier op was. Daarna was het wachten tot de zomer van 1959 voor er met Lode Van Huyck nog eens een Mechelaar deze Grote Prijs van Mechelen won. Julien Stevens deed het hem na in 1972.

Editie 1955 staat geboekstaafd als de GP met de meest pittige ontknoping. Rik Van Looy won in een spurt met Willy Van Nitsen. Toen de speaker van dienst Van Looy interviewde, greep Van Nitsen de micro en legde hij aan de duizenden toehoorders uit dat Van Looy beloofd had om niet mee te spurten voor de overwinning.

  • slideshow archiefbeelden, actiefoto in een Mechelse velodroom
  • slideshow archiefbeelden, sfeerbeeld van wedstrijden gereden in de Mechelse binnenstad
  • slideshow archiefbeelden, actiefoto van een wielrenner in het veld

Contact

Gevel van sportimonium gebouw
Sportimonium vzw
Trianondreef 19
1981 Hofstade-Zemst
sportimonium@sportimonium.be
www.sportimonium.be
Logo van sportimonium